Welkom Energie
8 november 2022

Kunstgebit reinigen: de beste tips voor een schone gebitsprothese

Kunstgebit poetsen

Heeft u een kunstgebit? Dan kunnen er soms hardnekkige vlekken op ontstaan. Gelukkig kunt u veel van deze vlekken en beschadigingen voorkomen door op de juiste manier om te gaan met uw gebitsprothese. Het kunstgebit schoonmaken is dé manier om uw prothese fris en schoon te houden.

Houd uw kunstgebit schoon zoals uw eigen tanden en kiezen

Uw kunstgebit reinigt u net als uw natuurlijke tanden bij voorkeur tweemaal per dag. Net als bij natuurlijke tanden kunnen vuil en voedselresten zich gedurende de dag hechten aan uw gebit. Ook rode wijn geeft bijvoorbeeld verkleuringen die u liever voorkomt of snel weer wegpoetst.

Verder zijn er een aantal verschillen ten opzichte van uw echte tanden en kiezen. We leggen u daarom graag uit hoe u uw kunstgebit het beste onderhoudt. Met de juiste en regelmatige reiniging kunt u ervoor zorgen dat uw kunstgebit zo mooi mogelijk blijft!

Kunstgebit schoonmaken

Dit heeft u nodig om uw gebitsprothese te reinigen:

  • Zachte tandenborstel (een protheseborstel)
  • lauw water
  • zeep
  • handdoek

U wilt uiteraard niet uw kunstgebit beschadigen, of erger nog: dat hij stuk valt!

Leg daarom, voordat u begint met de reiniging, een handdoek in de gootsteen of wasbak. U kunt ook de wastafel vullen met een laagje water. Mocht het kunstgebit dan uit uw handen glippen, kan de handdoek de klap opvangen en valt uw kunstgebit hopelijk niet stuk.

Kunstgebit reinigen: de vervolgstappen

Als de voorbereidingen getroffen zijn, kunt u beginnen met het reinigen van uw kunstgebit. Bij het reinigen is altijd voorzichtigheid geboden want het kunstgebit is zeer kwetsbaar.

Reinig tweemaal per dag de prothese met een speciale protheseborstel, of een tandenborstel met zeer zachte haren. Een beetje lauw water is voldoende om de ergste aanslag te verwijderen.

Spoel het kunstgebit daarna goed af met lauw water. Gaat u slapen? Leg dan uw kunstgebit in een droog bakje.

Vergeet ook uw mond zelf niet te spoelen. Mensen die een gebit dragen vergeten nog wel eens de eigen mondverzorging uit te voeren terwijl dit nog steeds een broedplaats voor bacteriën kan zijn. Reinig met een zachte borstel uw mondholte, kaken en tong. U voorkomt hiermee ontstoken tandvlees.

Ontstoken tandvlees kan niet alleen flink zeer doen, maar ook het kunsthars aantasten.

Eenmaal per week kunt u uw kunstgebit laten weken in azijn, om extra tandplak te voorkomen. [even check met de klant, hier bestaat geen consensus over onder de tandartsen!]

Scherpe nagels en andere dingen om rekening mee te houden

Het is verleidelijk wanneer er een vuiltje tussen uw tanden zit, maar probeer nooit om vuil met iets scherps tussen uw kunstgebit uit te halen. Protheses kunnen hierdoor ernstig door beschadigen.

Gebruik ook geen gewone tandenborstel of gewone tandpasta. Voor een kunstgebit is dit te grof en ruw, waardoor deze kan beschadigen.

Gebruik ook nooit bruistabletten of bleekmiddel. Het bruisen kan het gebit aantasten, en het chloor kan de kunsthars ruw maken. Hierdoor ontstaat sneller tandplak.

Bleekmiddel tast altijd uw gebitsprothese aan, ook verdund! Gebruik dit dus nooit. Als uw kunstgebit verkleurd is, raadpleegt u uw tandarts of tandprotheticus, of gebruik hiervoor speciale tabletten. Uw tandarts kan u hierover adviseren.

Voorkom een nieuw kunstgebit door een dagelijkse poetsbeurt

Wanneer u uw kunstgebit goed onderhoudt, heeft u hier lang plezier van.

Is uw prothese aan vervanging toe? Dan staan de professionals van Van Nunen mondzorg graag voor u klaar.

Een implantaat, kroon, of kunstgebit: Van Nunen mondzorg verzorgt verschillende diensten in de tandtechniek!